Carrega

Carrega, v. caraga y carga

-1381: En la relación de "coses vedades" que se exportan desde Valencia figuran 1 carrega de lautó, 10 roves ... 1 carrega de courre, 7 roves ... 1 carrega de coure, 3 quintars. (CABANES ed., Coses vedades 1381, 103, 98, 140) Miguel Gual.


CARREGA DE VI
-1585: "E mes la carrega del vi de Olot reduhida a mesura de Barcelona es 35 quarteres". (BATLLS y PRATS, La reduccion de pesas … p. 77) M. D. Mateu.
-S. XVI: Derechos de la taberna del vino. "Item, que qualsevol persona qui metrà vi fora lo terme en Sabadell, hage a pagar per cada carrega al arrendador de la taberna a dos sous per carrega; i de vi se comprará en la vila e terme, hagen a pagar dos diners per lliura qui comprarà i vendrà al taberner qui alehores serà". (MATEU, Ordinaciones de la Universitat, 194) M. D. Mateu.
-1585: Barralón de Camprodon, equivalencia "Y mes es trobat que la càrrega del vi en dita vila de Camprodon es quatre barralons mesura de Barcelona y lo mallal es quatre quarters y lo mitig mallal dos quarterts de Barcelona" (BATLLS y PRATS, La reduccion de pesas … p. 78) M. D. Mateu.

CARREGA COMUNA DE CAMPRODON
-1585: "La mesura de vi, que usan en la dita vila y terme de Camprodon es y se animena mallat, y que los set mallas fan carrega comuna y se partex lo mallal en mitg mallal y en cuartons. Que los sis cuartons fan mallal y lo mit(i)g mallal son tres cuartons" ... "E mes se troba que la carrega del oli de Camprodon es 27 quartans, y la bota que son quatre mallals es 13 quartans y mitg. Y lo mallal reduhit es tres quartans y un quarto y mitig, y la olleta, que les desavuyt fan mallal. Es dita olleta mitig cuarto y una cuarta de quarto de Barcelona". (BATLLE, La reducción, 78) Miguel Gual.
-1585: Carrega de Camprodon, "Es dita carrega reduyda a mesura de Barcelona 28 cuartans y un cuartero, ço es dos cuarteres, cuatre cuartans y un cuartero". (BATLLE, La reducción de pesas, 78) M. D. Mateu.

CARREGA DE OLI DE CAMPRODON
-1585: "E la carrega del oli reduyda es 28 cuartans y mits y un quarto, y la bota es 14 cuartans y un cuarto y mitg". (BATLLE, La reducción, 77) Miguel Gual.
-1585: "E mes se troba que la carrega del oli de Camprodon es 27 quartans, y la bota que son cuatre mallals es 12 quartans y mitg. Y lo mallal reduhit es tres quartans y un quarto y mitig, y la olleta, que les desavuyt fan mallal. Es dita olleta mitig cuarto y una cuarta de quarto de Barcelona". (BATLLE, La reducción, 78) Miguel Gual.

CARREGA DE BLAT
-1585: "...la carrega de blat de la vila de Olot, reduhida a mesura barcelonesa, se dita carrega 26 quartans y mitig y un quartero y la vintena part de la vintiquatrena de quartero, y la quartera de Olot es sis quartans y mit(i)g y la vintitresena de la vintiquatrena de quartero". (BATLLE, La reducción, 77) Miguel Gual.

CARREGA DE PESTEL
-1317: "Item, carrega de pestel, VIIII diners e de sal lo XX, e d'acer lo quintal, II diners". (SOBREQUES, La lleuda, 84) J. F. Cabestany.

@ Miguel Gual Camarena

Tipo: Medida

La voz ha sido modificada a fecha 2023-08-08.

Fichas de la voz «Carrega», Fundación J. March

Fichas elaboradas por el equipo de investigación de la Beca de la Fundación Juan March y cuyo autor aparece en su parte inferior"